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Porc-epics

  • Les porcs-épics

    Parmi toutes les espèces qui vivent en Toscane, le porc-épic peut s’avérer être le plus agressif. Sa mauvaise vue l’incite à attaquer d'abord et discuter ensuite. Les porcs-épics sont surtout actifs la nuit, mais s'il arrive d'en repérer un de jour, il vaut mieux le laisser tranquille. Un comportement agressif se traduit par des grognements, un trépignement des pattes et un claquement des épines sur sa queue.

    Dans une région d’une telle renommée, personne ne s’est sans doute jamais rendu en Toscane pour passer des vacances à observer les porcs-épics. Mais, en réalité, c'est tout aussi bien. Pour les visiteurs avides de découvrir la faune locale, apercevoir une de ces créatures à l'assurance tranquille est une merveilleuse surprise. Les istrici, quant à eux, cherchent plutôt la tranquillité et aiment rester discrets, si cet adjectif peut s'appliquer à une créature dont le dos est couvert d'épines noires et blanches. Menacés uniquement par les prédateurs les plus téméraires, ils continuent à vaquer à leurs occupations, dans lesquelles ils sont experts : parcourir les pinèdes et les terres agricoles en faisant preuve d'une ingéniosité caractéristique des rongeurs.

    Ces animaux discrets sont plus actifs entre le crépuscule et l'aube, lorsque leur ouïe fine, leurs pattes sensibles et leur sens de l'odorat extrêmement développé sont plus utiles que la vue, en particulier dans les terriers et les broussailles qu'ils aiment tant. De nature calme et insouciante, ils ont tendance à se déplacer tranquillement sans précipitation ; toutefois, s'il vous arrive de les apercevoir au moment le plus impressionnant, à savoir lorsqu'ils s'apprêtent à lancer leurs épines en signe de défense, il est sans doute plus prudent de regagner votre voiture...

    La population de porcs-épics à crête établie en Toscane est composée des descendants des premiers couples importés d'Afrique par les Romains de la Rome antique, qui comptaient s'en régaler. Aujourd'hui, ce sont plutôt les porcs-épics qui se régalent, et quittent parfois leur antre pour réaliser des raids alimentaires de plus de 10 kilomètres, à la recherche de fruits tombés ainsi que de graines et d'insectes. Leur penchant pour les racines et tubercules, combiné avec leur capacité à creuser des tunnels sous les clôtures, irritent profondément les jardiniers de la région, et même si les porcs-épics font moins de ravages que les sangliers, ils partagent un goût célèbre pour le Chianti, tout du moins ses raisins.


Expérimentez une véritable visite de la Toscane avec

LATE AFTERNOON HIGHLIGHTS ACCADEMIA GALLERY WINE TASTING WITH TUSCANY SALUMI OPERA or CLASSIC CONCERT

Enjoy your late afternoon with a taste of both great art, music, Tuscan typical products and wines!  
First you'll discover Florentine music traditions with the visit of the musical instruments and  treasures of the Accademia Gallery.  You'll admire and know the story of the David, Michelangelo's masterpiece, skipping the line with our expert guide.
At the end of the visit, with an easy walking tour with our guide, you'll enjoy a light dinner with wine tasting and the explication of the opera you'll see after it.
TUESDAY: LA TRAVIATA; WENSDAY: VIVALDI AND THE BEST OPERAS; THURSDAY:  I TRE TENORI.  

Includes: ticket with reservation of the museum, priority entrance, professional English speaking guide, light dinner with wine and tuscany salumis; ticket of the opera/classic concert you prefer

dès 234 Euro

JUST A TASTE___WHAT A TASTE! Chianti Wine Tasting Tour

Product Description

PISA & CHIANTI WINE TOUR

By far the most famous of the Tuscan wines, Chianti is a red wine produced in the Chianti region and is made from the Sangiovese grape, giving it a note of summer fruit and spices. 

Your excursion will commence with a drive through the breathtaking Tuscan countryside straight to Pisa as you delve into the heart of the Chianti Classico region. Over the course of the tour, you will visit two first-class wineries that will give you a comprehensive look at the wine making process. Our experienced guides will be with you every step of the way, teaching you about the wines and the best ways to taste them. In addition to Chianti Classico the DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) wines, you will be able to enjoy the IGT (Indicazione Geografica Tipica) or “Super Tuscans.”
According the availability of the wineries the wine tasting will be before or after Pisa.

dès 300 Euro

Badia a Passignano Visit and Chianti Tasting Experience

Tucked into the enchanting hills of Chianti is an ancient Benedictine Abbey, la Badia a Passignano. Surrounded by a sacred and spiritual atmosphere, the abbey reflects the presence of Florence and the strong influence of the Medici, who summoned famous artists to decorate the complex. The monks residing at the abbey promoted scientific research through vine growing, which is still one of the main activities in Chianti. A tour of the abbey is followed (or preceded in the case of afternoon visits) by a visit to a winery for a wine tasting.

dès 53 Euro

Boutique Cooking Class in a 17th Century Tuscan Estate in Chianti

Enjoy an authentic off the beaten cooking class in a 17th century Tuscan estate, in the heart of the Chianti region, only 8 miles away from Florence. You will learn a typical Italian five course menu to also make with your family and friends back home. The property is surrounded by 20 acres of land, cultivated with vines and 600 olive trees; we produce Trebbiano and San Giovese wine, and Extra Virgin Olive Oil. This property is drenched in history; it was purchased in the 1960s by the Chef's father, the abstract painter Francesco Clemente. The cottage, that used to be his painting studio, was turned into a cooking studio about 10 years ago, and still today, art and food blend together to create a magic atmosphere. After all, food is art, and your host will be happy to help you create your culinary masterpiece with extreme love and passion.

dès 130 Euro
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